Formel E gridden næsten klar til den nye sæson – opdateret

ABB FIA Formula E World Championship 2023-24 er så småt ved at have kørerne på plads.

Der er sket rigtig rigtig mange ændringer i forhold til 2022-23 sæsonen, hvor kun to hold indtil videre forbliver uændret.

NIO 333 holder fast i Sergio Sette Camara og Dan Ticktum, mens DS Penske holder fast i Jean-Eric Vergne og Stoffel Vandoorne. De to sidstnævnte dobbeltjobber for Stellantis gruppen, da de også er en del af deres sportsvognsprogram. Begge hold kører videre med deres egne drivlinjer.

Envision Racing holder fast i Sebastien Buemi, mens Robin Frijns vender tilbage til holdet, som han tidligere kørte for. Det giver forhåbentlig lidt mere dynamik på holdet, hvor der især i finaleweekenden blev råbt meget højt på radioen mellem Buemi og Cassidy, og deres respektive ingeniører, og hvor manglende instruktioner til de to kørere, endte med at de kørte sammen, og Cassidy mistede alle mesterskabschancer.  Holdet fortsætter med en drivlinje fra Jaguar.

NEOM McLaren holder fast i Jake Hughes, mens Sam Bird kommer til teamet. Hughes gjorde det forrygende godt i 2022-23 sæsonen, og har lært rigtig mange ting som han kan bruge i den kommende sæson. Bird er en af de allermest erfarende kørere på gridden, men efter mange år hos Envision og sidenhen 3 sæsoner hos Jaguar TCS Racing, var der brug for en luftforandring for briten. Der var flere gnidninger med både holdkammerat Mitch Evans samt ledelsen på holdet, som resulterede i flere sammenstød mellem de to henover sæsonen, og det endte med at blive for meget. NEOM McLaren bruger Nissan drivlinje.

Maserati MSG Racing holder fast i Maximilian Günther, mens Jehan Daruvala er ny mand på holdet. Günther kom til holdet i sidste sæson, og starter sin 5. fulde sæson i serien, efter også at have deltaget i dele af 2018-19 sæsonen forud for det. Daruvala skifter over fra FIA Formula 2, hvor den indiske kører har været med i den forreste del af feltet i flere sæsoner. Han var dog kørt lidt fast, og da den tidligere forbindelse til Force India i Formel 1 ikke længere eksisterer, er drømmen om F1 slukket hos ham. Han har været tilknyttet Mahindra Racing, men de har ikke valgt at gøre brug af ham som løbskører, og derfor tager han chancen hos Maserati. De kører med deres egen udviklede drivlinje.

Jaguar TCS Racing hold fast i Mitch Evans, som har været hos holdet siden 2016-17 sæsonen. Han er sluttet henholdsvis toer og treer i de to seneste sæsoner i Formel E, men har manglet opbakningen fra holdkammerat Bird – eller også har teamets ledelse ikke været god nok til at udstede ordre. I hvert har de to taget point fra hinanden, som kunne have hjulpet newzealænderen i mesterskabskampen. Nu får han landsmanden Nick Cassidy som ny holdkammerat. Cassidy kørte surt i det hos Envision Racing, som havde lidt de samme problemer. Men nu står Jaguar TCS Racing med nummer to og tre i 2022-23 mesterskabsstillingen, så vi må håbe at de kan få fordelt opgaverne, til glæde for alle. Jaguar kører med deres egen drivlinje.

Mexico City 2023
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

ABT Cupra får to velkendte ansigter bag rattet. Nico Müller fortsætter hos holdet. Schweizeren havde en svær sæson hos dem i forgangene sæson, hvor det kun blev til point i fire ud af 16 løb. Teamet kæmpede dog meget med bilen, og skulle også vende sig til den nye drivlinje fra Mahindra, efter at have været Audi fabrikshold gennem mange år, plus de sprang 2021-22 sæsonen over, efter Audi forlod Formel E. Lucas Di Grassi var fast mand gennem alle Audi årene, og nu vender han tilbage til holdet, som han blev mester med i 2017-18 sæsonen. Han kender Mahindra drivlinjen fra sidste år, hvor han kørte for konstruktøren selv.

Andretti Global fortsætter med den forsvarende mester Jake Dennis. Englænderen fik endelig kørt titlen hjem, efter adskillige forsøg for holdet, som først kørte med BMW drivlinje, og sidenhen skiftede til Porsche i 2022-23 sæsonen. Han for Norman Nato som holdkammerat. Franskmanden har været lidt på rundtur hos de forskellige Formel E hold, hvor han først var reservekører hos Venturi Racing, inden han langt om længe fik et løbssæde. Det blev afløst af en enkelt sæson som reservekører hos Jaguar TCS Racing, som endte med et løbssæde ved finalen 2022, da Bird var skadet. I forgangene sæson var han så hos Nissan, hvor det blev til en enkelt podieplads. Selvom han kendte DAMS holdet fra hans Formel Renault 3,5 dage, har han nu valgt at skifte videre til Andretti Global. De skal igen køre med Porsche drivlinje.

Nissan har valgt at fortsætte med Sasha Fenestraz, mens de byder velkommen til Oliver Rowland. Fenestraz fik sin første fulde sæson i Formel E i 2022-23 for holdet, efter at have været test- og reservekører gennem flere år. Rowland vender tilbage til holdet, som han forlod til fordel for Mahinda Racing i 2021-22 samt seneste sæson. Han var holdkammerat med den tidligere mester Sebastien Buemi hos Nissan i to sæsoner, og følte ikke rigtig at der blev satset på ham, da holdet lyttede rigtig meget til hvad Buemi sagde og mente. Derfor håbede han på at blive førstekører hos Mahindra – men de løb ind i deres egne problemer med ny ledelse, og så blev han skiftet ud midt på sæsonen, da han var utilfreds med samarbejdet. Nissan kører med deres egen drivlinje.

Mahindra Racing har byttet begge kørere ud. Nyck de Vries vender tilbage til Formel E, efter han skulle prøve Formel 1, efter hans mesterskab i netop Formel E. Det viste sig at være en stor fejl, og han blev fyret halvvejs gennem 2023 sæsonen hos Alpha Tauri. Han har dog bevist at han kan køre disse biler, selvom han ikke har kørt løb den nyeste generation, som kom til 2022-23 sæsonen, men mon ikke at han hurtigt vender sig til det. Edoardo Mortara kommer til holdet, efter flere sæsoner hos Venturi/Maserati holdet, som han egentlig kom til i kraft af hans forbindelse til Mercedes. Til hans store skuffelse, blev han ikke en del af deres fabrikshold, da de endelig kom ind i Formel E. Og da der endelig var plads, var Mercedes ude af Formel E igen. Nu tager han så chancen hos indiske Mahindra, og håber på at de har fået styr på holdet, efter de skiftede ud i chefstolen kort tid før 2022-23 sæsonen skulle i gang, hvilket resulterede i at sæsonen mere eller mindre kunne afskrives. Fra at være et vinderhold, bøvlede de pludselig rundt allerbagerst i feltet. De fortsætter med deres egen drivlinje.

Det sidste hold i feltet, TAG Heuer Porsche har endnu ikke offentliggjort deres kørere. Det kommer dog formentlig i nærmeste fremtid, da testkørslerne forud for 2023-24 sæsonen starter den 23. oktober i Valencia. I forgangene sæson var det Pascal Wehrlein og Antonio Felix da Costa som var de to piloter, og de er ikke dukket op hos andre Formel E hold, så måske dukker de op i en pressemeddelelse fra holdet i løbet af den kommende uge.

Det første løb ABB FIA Formula E World Championship 2023-24 køres den 13. januar 2024 på Autodromo Hermanos Rodriguez i Mexico City.

 

Opdatering

TAG Heuer Porsche har den 17. oktober bekræftet Wehrlein og da Costa som deres to løbskørere.

Relaterede nyheder